Vzemite si čas za svoje telo, za svojo dušo. Za sebe!

POZDRAVLJENA PISANA JESEN IN VESELA PLJUČA

POZDRAVLJENA PISANA JESEN IN VESELA PLJUČA

In prišla je jesen! V vsej svoji veličini, odeta v prečudovite tople barve jeseni, omamne vonjave in prijetne okuse.

Po tradicionalni kitajski medicini (TKM) je jesen čas, ki je povezan z elementom KOVINE oziroma PLJUČ. Čas, ko se narava počasi umirja in se obrača navznoter ter začne delovati z bolj umirjenim bioritmom, kot je bil ta v primerjavi s poletjem. To je tudi čas, ko pogledamo nazaj, kaj smo naredili in ustvarili do zdaj ter kateri plodovi narave so dozoreli in so bili spravljeni (»princip semena«). Čas, ko načrtujemo nov začetek, se poslavljamo od starega ter »zasejemo« nova semena, da bodo spomladi lahko vzbrstela v vsej svoji lepoti.

Ravno na današnji dan, 23. septembra, je nastopilo jesensko enakonočje ali ekvinokcij. Čas, ko sta noč in dan enako dolga, YIN in YANG energiji sta v ravnovesju, pretočni in zelo močni. S tem dnem vstopamo tudi v t. i. astronomsko oz. koledarsko jesen. Po tem dnevu bodo dnevi vse krajši in noči daljše, saj se narava pripravlja na zasluženi počitek po aktivnem poletju. Poznati pa moramo tudi razliko z meteorološkimi letnimi časi, ki se nekoliko razlikujejo in se nanašajo na cele 3 mesece. Torej se je meteorološka jesen začela s 1. septembrom in traja še cel mesec oktober in november. Po TKM pa je jesen nastopila že z mesecem avgustom, natančneje 7. avgusta in bo trajala vse do 7. novembra.

Če pogledamo malo okoli, lahko hitro vidimo, da je v tem času veliko ljudi zbolelo oz. imajo takšne ali drugačne težave z dihali. In če se zavedamo dejstva, da človek izvira iz narave in je povezan z njenimi (bio) ritmi, imamo odgovor na dlani. Če v tem času zbolimo, pomeni, da smo v določenem primanjkljaju na tem področju oz. smo ošibili biopotencial pljučne energije, ki vlada jeseni. To na žalost v današnjem hitrem tempu življenja ni nič nenavadnega, saj ne živimo več v skladu z naravo in njenimi zakonitostmi. Pljuča so tudi tesno povezana z aktom življenja, saj otroček, ko pride na svet, najprej zadiha, pljuča se mu razprejo in se napolnijo z zrakom. Pljuča so naš življenjski dih, saj brez dihanja ni življenja, zato zagotovo ne smemo zanemarjati težav povezanih s pljuči.

Pljuča so po TKM povezana z DEBELIM ČREVESJEM, z imunskim sistemom in s kožo. 85 % vseh bolezni izvira iz nepravilne črevesne flore oz. razrasta patogenih bakterij, kar je tesno povezano tudi z zakisanostjo telesa. Zato moramo pri krepitvi pljuč najprej pomisliti na to, da okrepimo tudi svoj prebavni trakt, saj se tam nahaja sedež našega imunskega sistema. Težave pa se lahko kažejo tudi navzven kot določene spremembe na koži. Ker je naš imunski sistem oslabljen, smo v jesenskem času bolj dovzetni za vdor bakterij in virusov ter ostalih zunanjih dejavnikov.

Po bioritemski medicini (tj. biološka ura notranjih organov) je najbolj optimalen čas delovanja pljuč med 3. in 5. uro zjutraj. Če se v tem času pogosto zbujamo ali ne moremo zaspati nazaj, nam pljuča sporočajo, da imamo nekje v sebi nakopičeno in še nerazrešeno žalost, tesnobo in nemir. Ljudje, ki imajo na splošno težave z dihali, se ob tej uri pogosto zbujajo tudi zaradi kašlja. Čas delovanja debelega črevesja pa poteka med 5. in 7. uro zjutraj. To je tudi čas, ko naj bi šli naravno na veliko potrebo. Če se to ne zgodi, pomeni, da je naš prebavni sistem otežen ter da se naša jetra niso dodobra razstrupila preko noči, zato se zjutraj posledično zbujamo utrujeni in brez energije.

Kako najlažje okrepiš svoja pljuča?

DIHALNE VAJE! Vzemi si čas zase, pojdi v naravo in se nauči znova počasi in globoko dihati. Prisluhni naravi in kar naenkrat se bo umiril tudi tvoj dih. S tem boš prepojil celotno telo s kisikom, tvoja koža bo zasijala in tvoja prebavila se bodo razbremenila, kar bo vsekakor vplivalo tudi na izboljšanje tvojega počutja.

Čustveni vidik

Pljuča se tesno povezujejo s čustvom žalosti, ki blokira pljučni biopotencial. V pljučnih osebah se tako skriva veliko žalosti, pogosto so melanholični, pesimistični, jokavi, vzdihujejo, nimajo zadosti poguma in imajo nizko samopodobo. V življenju morajo nujno najti nekaj, kar jih bo znova razvedrilo in jim prinašalo veselje. Omislite si na primer novega hišnega ljubljenčka. 🙂

Zdravstvene težave, ki nakazujejo na pljučni deficit:

kašelj, prehlad, bronhitis, laringitis, pljučnica, astma, angina, gripa, alergije, ki se navezujejo na dihala, izcedki iz nosu, težave s sinusi, težave z glasilkami, suha koža, bele lise na koži, težave s pigmentacijo, težave z zaprtjem in prebavo ipd.

Prehrana

Pljuča so povezana z ostrim oz. s pikantnim okusom. V jesenskem času je priporočljivo, da preidemo na bolj toplo in kuhano hrano, ki greje telo, za razliko od presne, ki jo hladi.
Živila, ki krepijo pljuča in jih potrebujemo, da hitreje premagamo občutke žalosti (ki šibijo pljuča) ter odstranimo odvečno sluz v dihalnih poteh, so na primer: ingver, hren, breskev, kutine, oves, proso, paprika, redkvice, repa, čili, kokošja juha, pekoča paprika, črni poper, čebula, česen, por, gorčica, cvetača, krompir, buče, zelje, mandlji, lipov čaj itd.

Kratek povzetek:

Element: KOVINA
Organ (YIN): PLJUČA
Parni organ (YANG): DEBELO ČREVO
Upravlja: z DIHANJEM in s KOŽO
Odpira se na: NOSU
Zrcali se na: KOŽI
Čustvo: ŽALOST
Barva: BELA / SIVA
Okus: PIKANTEN / PEKOČ
Čut: VONJ / VOH
Zunanji patogeni dejavnik: SUHOST
Letni čas: JESEN
Letni cikel: 7. 8. – 7. 11.
Dnevni cikel: PLJUČA [3.00 – 5.00] – DEBELO ČREVO [5.00 – 7.00]

Ustvarite si lep prehod v jesensko-zimski čas. V tem času je namreč priporočljivo umiriti svoje telo in omejiti vse večje fizične dejavnosti, saj telo potrebuje počitek, umiritev in poglobitev vase, tako kot vsa narava okoli nas. Potrudite se tokrat malo bolj prisluhniti ritmu narave v svojem telesu in vaš prehod v zimski čas bo zagotovo spremljal močan imunski sistem, trdno zdravje in dobro počutje!

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!